De browser die u gebruikt is te oud. Upgrade uw browser of download een andere browser als Google Chrome of Firefox.

Algemene vervoersvoorwaarden voor ferry overtochten

Lees de reisvoorwaarden

Als u via colorline.nl een overtocht of pakketreis bij Color Line boekt, vragen wij u om te bevestigen dat u de toepasselijke reisvoorwaarden heeft gelezen.

Daarom vragen wij al onze gasten om kennis te nemen van onze reisvoorwaarden. Als u vragen heeft over deze voorwaarden, neem dan contact op met de klantenservice van Color Line op +45 99 56 19 00.

Handige link

Definities

Vervoerder
Color Line AS
Postbus 1422 Vika
0115 Oslo, Noorwegen

Agent/ondervervoerder
Color Line Danmark A/S
Norgeskajen 2
9850 Hirtshals, Denemarken
Hierna: Color Line

Passagiers
De persoon of personen die op basis van een vervoersovereenkomst op de schepen van de Vervoerder of Ondervervoerder worden vervoerd. Als een Passagier een overeenkomst afsluit met Color Line in Denemarken, gebeurt dit met de Agent/ondervervoerder, hoewel de Agent/ondervervoerder optreedt namens de Vervoerder. De partijen bij de overeenkomst zijn dus de Passagier en de Vervoerder (Color Line AS).

Algemeen

De reisvoorwaarden van Color Line zijn opgesteld in overeenstemming met wetsartikel 39 van 24 juni 1994 inzake zeevervoer (de Noorse zeevaartwet, den norske sølov) en verordening nummer 1177/2010 van 24 november 2010 inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen en inzake de wijziging van verordening (EG) nummer 2006/2004.

De paragraaf over schadeclaims bij ongevallen op zee is opgesteld in overeenstemming met verordening nummer 392/2009 van 23 april 2009 inzake de aansprakelijkheid van vervoerders bij passagiersvervoer op zee.

De paragraaf over pakketreizen is opgesteld in overeenstemming met richtlijn 90/314/EEG inzake pakketreizen, inclusief vakantiepakketten en reispakketten, en wetsartikel 472 van 30 juni 1993 inzake pakketreizen.

Wij sturen de bevestiging van uw reis en andere belangrijke informatie naar het e-mailadres dat u heeft opgegeven. Wij sturen u ook informatie over andere actuele producten en aanbiedingen van Color Line. Als u deze e-mails niet wilt ontvangen, klikt u op de afmeldlink onderaan de e-mail. Hier  kunt u meer lezen over hoe wij uw persoonsgegevens verwerken.

Toepassingsgebied

Het vervoer van passagiers, bagage en voertuigen gebeurt conform de hierna volgende voorwaarden voor passagiersvervoer van Color Line AS Oslo , Postbus 1422 Vika, 0115 Oslo, Noorwegen, als uitvoerende onderneming van overtochten met veerboten. Voor het vrachttransport gelden de cognossementbepalingen van de rederij. Voor groepsreizen gelden de Algemene Vervoers- en Reisvoorwaarden voor groepsreizen. Color Line wordt in Nederland (volledig juridisch) vertegenwoordigd door Color Line Danmark A/S, Norgeskajen 2, 9850 Hirtshals, Denemarken, hierna te noemen Color Line, dat tevens het aanspreekpunt is voor de reiziger.

Registratie en sluiting van de overeenkomst, boekingsbevestiging vervoer per veerboot

Met de vervoersregistratie gaat de klant een verbintenis aan met Color Line om de vervoersovereenkomst te sluiten op basis van deze Algemene Vervoersvoorwaarden. De registratie kan mondeling, telefonisch, schriftelijk (via post, via telefax) of elektronisch (via e-mail, via internet) worden voltrokken. Deze komt tot stand door de aanvrager voor alle passagiers die in de registratie worden vermeld, voor wiens contractuele verplichtingen de aanvrager aansprakelijk is net zoals voor zijn eigen contractuele verplichtingen, wanneer hij/zij deze verplichting door uitdrukkelijke en afzonderlijke verklaring aanvaard heeft. De volledige naam van de reiziger, het geslacht, de nationaliteit en de leeftijd moeten steeds verplicht worden vermeld.

Voor voertuigreserveringen moet het merk, het type, de lengte en de hoogte van het voertuig (incl. evt. imperiaal) worden vermeld. Bij aanhangwagens/caravans meldt u de totale lengte incl. trekstang. Voor het traject Kiel – Oslo – Kiel is het boeken van een hut verplicht. Alleen voertuigen die door bestuurders worden begeleid, worden vervoerd. Alle bagage moet persoonlijke goederen betreffen. Meubels, tentoonstellingsmateriaal en dergelijke moeten getoond worden en via Color Line Cargo worden aangemeld voor vervoer. Het is essentieel dat u de juiste hoogte en lengte in meters vermeldt, inclusief daklading en/of aanhanger/caravan. Indien de opgegeven totale hoogte en/of lengte niet juist is, dan kan dit tot gevolg hebben dat er geen plaats aan boord is.

Bij de aankoop van een reis bij Color Line in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Nederland enz. geldt telkens de prijs van de dienstregeling van het land in kwestie.

Het vervoerscontract komt tot stand zodra Color Line de registratie aanvaardt. Alle bevestigingen/tickets van Color Line worden per e-mail verzonden. De volledige naam en leeftijd van alle reizigers moeten op het moment van de boeking worden opgegeven, samen met een adres, telefoonnummer en e-mailadres. Geef bij het boeken van een overtocht voor de auto ook de lengte en hoogte van de auto door, inclusief eventuele bagage op het dak. Voor aanhangwagens geeft u de hoogte en lengte inclusief trekhaak door. Wij vervoeren alleen auto's met bestuurder. Bagage mag alleen uit persoonlijke bezittingen bestaan.

Importauto's, aan invoerrechten onderhevige commerciële goederen en auto's zonder bestuurder moeten worden geboekt via Color Line Cargo. Verhuisgoederen, tentoonstellingsmateriaal enz. moeten apart worden verzonden. Neem hierover contact op met Color Line Cargo.

Zitplaatsen moeten van tevoren worden geboekt. U kunt kiezen tussen Economy of Flex. Voor Economy en Flex gelden verschillende annulerings- en wijzigingsvoorwaarden. Zie het gedeelte 'Wijzigingen'. Voor alle wijzigingen die resulteren in een duurder vertrekmoment, moet het verschil door de klant worden betaald.

Voor groepen: lees meer op de pagina Groepsreizen.

Voor alle boekingen die telefonisch of aan de balie worden gemaakt, worden boekingskosten van EUR 19,50 per boeking in rekening gebracht. Als de boeking via colorline.nl wordt gemaakt, worden geen boekingskosten in rekening gebracht. Bij restitutie van de tickets worden de boekingskosten niet terugbetaald.

Bij het boeken van een heen- en terugreis moeten dezelfde personen geregistreerd staan op zowel de heen- als de terugreis. Als het gaat om verschillende personen of verschillende aantallen reizigers op de heen- en terugreis, moeten er twee enkele reizen worden geboekt. Na vertrek kunnen namen van de reizigers of het aantal reizigers niet meer worden gewijzigd.

Bij dagtochten en tweedaagse cruises moet u gebruik maken van de heenreis om ook de terugreis te kunnen gebruiken. De terugreis wordt automatisch geannuleerd als de reiziger niet gebruikt maakt van de heenreis. Er wordt dan geen geld terugbetaald.

Wijzigingen

Wijzigingen moeten vóór vertrek worden doorgegeven.

Economy: er wordt EUR 60,- per wijziging in rekening gebracht voor reizen tussen Denemarken en Noorwegen, en EUR 95,- per wijziging voor reizen tussen Duitsland en Noorwegen. Als de reis wordt gewijzigd naar een duurder vertrekmoment, dan wordt het prijsverschil opgeteld bij de wijzigingskosten. Als u een goedkoper vertrekmoment kiest, dan wordt het prijsverschil niet terugbetaald. Als er extra personen, voertuigen of zitplaatsen worden geboekt, dan wordt het prijsverschil door de reiziger bijbetaald. Als u wijzigt naar een goedkopere zitplaats, dan wordt het prijsverschil niet terugbetaald. Restaurantplaatsen worden echter wel terugbetaald. Een wijziging naar een andere route geldt voor alle reizigers die in de boeking vermeld staan. Voor naamswijzigingen van reizigers wordt EUR 20,- per gewijzigde naam in rekening gebracht voor reizen tussen Denemarken en Noorwegen, en EUR 30,- voor reizen tussen Duitsland en Noorwegen. Een Economy-ticket kan niet worden gewijzigd/geüpgraded naar een Flex-ticket.

Flex: als de reis wordt gewijzigd naar een duurder vertrekmoment of als er extra personen/zitplaatsen/voertuigen worden geboekt, dan is het prijsverschil voor rekening van de reiziger. Afgezien hiervan zijn er geen kosten verbonden aan wijzigingen. Bij wijzigingen die resulteren in een goedkopere prijs wordt het prijsverschil terugbetaald. Een wijziging naar een andere route geldt voor alle reizigers die in de boeking vermeld staan.

Houd er rekening mee dat er voor groepsreizen andere regels gelden met betrekking tot wijzigingen (zie Reisvoorwaarden voor groepen).

Betaling en aanbetaling

De aanbetaling moet binnen 7 dagen na ontvangst van onze bevestiging worden betaald. Het resterende bedrag moet uiterlijk 40 dagen voor vertrek in het bezit zijn van Color Line. Voor een verblijf in een hotel of hut/appartement bedraagt de aanbetaling 10% van de reissom.

De klant kan het vervoer per overschrijving, per SEPA automatische afschrijving of met de creditcard betalen.

Wanneer de klant met een SEPA automatische afschrijving wil betalen. Als voorafgaande informatie van de klant (‘Pre-Notification’) geldt in geval van twijfel, de boekingsbevestiging als contractueel document.

Tussen Color Line en de klant wordt een termijn van een dag voor de voorafgaande informatie overeengekomen. De klant moet zorgen voor voldoende saldo op de te debiteren rekening. Wanneer het tot een terugboeking komt omwille van redenen die de reiziger moet verdedigen en wanneer een betaling niet tijdig wordt uitgevoerd, blijft de reiziger in gebreke en heeft Color Line het recht om de ontstane schade als vertragingsschade aan te rekenen.

Indien de klant kiest voor een betaling per creditcard, dan geeft hij bij de registratie voor de reis de incassomachtiging voor zijn creditcardrekening. Wanneer de klant voor deze betalingswijze kiest en zelfs wanneer Color Line in de boekingsbevestiging de status ‘betaald’ heeft vermeld, geldt een betaling door de klant zo lang als voorlopig voldaan, tot wordt vastgesteld dat het bedrag dat door Color Line van de creditcardrekening van de klant werd ingevorderd, niet volledig of gedeeltelijk opnieuw gedebiteerd werd of dat de terugbetaling ervan op een andere manier geldend wordt gemaakt. Wanneer het tot een terugboeking komt omwille van redenen die de klant moet verdedigen en wanneer een betaling niet tijdig wordt uitgevoerd, blijft de klant in gebreke en heeft Color Line het recht om de ontstane schade als vertragingsschade aan te rekenen.

Wij gebruiken 3D Secure voor online betalingen op colorline.nl. Op deze manier willen wij uw veiligheid verhogen bij betalingen via ons boekingssysteem. 3D Secure maakt gebruik van standaarden zoals Verified by Visa en MasterCard Secure Code, en wordt gebruikt in een groot aantal internationale webwinkels. Als u met 3D Secure betaalt, ontvangt u een sms met een eenmalige code. Deze code vormt een extra beveiligingsstap naast het kaartnummer, de vervaldatum en de verificatiecijfers. Voor u als klant betekent dit dat u de eerste keer als u met 3D Secure betaalt, wordt gevraagd om een mobiel telefoonnummer te koppelen aan uw internationale betaalkaart. De informatie die u invoert via 3D Secure wordt alleen uitgewisseld tussen u en uw bank. Color Line kan deze informatie niet inzien of opslaan.

Prestatiewijzigingen na sluiting van de overeenkomst

Color Line behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om essentiële reisdiensten te wijzigen die na sluiting van de overeenkomst noodzakelijk zijn (bijv. vertrek- en aankomsttijden, wijziging van de reisroute) en die door Color Line niet te kwader trouw worden veroorzaakt, mits de wijzigingen niet aanzienlijk zijn en het geheel van de geboekte reis niet beïnvloeden. De geplande vertrek- en aankomsttijden in de dienstregeling kunnen omwille van concurrentiële redenen wijzigen en Color Line behoudt zich ook hier het recht voor tot dienstregelingwijziging.

Geldigheid en prijswijzigingen voor en na sluiting van de overeenkomst

Onze prijzen zijn dynamisch en worden bepaald door vraag en aanbod. De prijzen die in de media worden vermeld, zijn dus geen vaste prijzen, maar eerder 'vanafprijzen' die geldig zijn voor de datum die in de media wordt vermeld. Wanneer u op de website zoekt, krijgt u altijd de actuele prijs te zien die op dat moment geldig is en kunt u meteen voor die prijs reserveren. Als u dus op een prijs zoekt, maar wacht met boeken, moet u er rekening mee houden dat de prijs in de tussentijd veranderd kan zijn en dat daarmee een nieuwe prijs van toepassing is. U kunt de dagprijzen altijd controleren op colorline.nl of door telefonisch contact op te nemen met de klantenservice van Color Line.

Bij boeking van een reis met Color Line gelden de prijzen in de valuta die wordt gebruikt in het land waar de reis wordt geboekt.

De prijzen zijn voor de overtocht zelf en voor Kiel-Oslo ook voor de geboekte hutcategorie. Maaltijden zijn niet bij de prijs inbegrepen, tenzij dit specifiek wordt vermeld. De tickets zijn persoonlijk en mogen niet aan anderen worden overgedragen. Verloren tickets worden niet terugbetaald.

Color Line behoudt zich het recht voor om de prijzen en tijden die worden vermeld in de media en op colorline.nl te wijzigen. Daarnaast behouden wij ons het recht voor om toeslagen te berekenen als gevolg van wijzigingen in wisselkoersen, brandstofprijzen, belastingen en heffingen.

Color Line behoudt zich het recht voor om de overeengekomen reissom, na sluiting van de reisovereenkomst in geval van een verhoging van de vervoerskosten of belasting voor bepaalde diensten (zoals havengelden of van een wijziging van de voor de reis in kwestie geldende wisselkoers die later effectief optreedt en die bij sluiting van de overeenkomst niet te voorzien was), in die mate te wijzigen waarin de verhoging per persoon de reissom beïnvloedt, wanneer tussen de sluiting van de overeenkomst en de overeengekomen vertrekdatum meer dan vier maanden liggen. De passagier wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht over een dergelijke prijswijziging. Een prijsverhoging die vanaf de 20e dag voorafgaand aan de overeengekomen vertrekdatum wordt verlangd, is niet geldig.

Bij een prijsverhoging van meer dan 5% van de reissom of bij een aanzienlijke wijziging van een essentiële reisdienst, heeft de passagier het recht om gratis af te zien van de vervoersovereenkomst of deelname aan een andere reis te eisen die minstens gelijkwaardig is, wanneer Color Line een dergelijke reis zonder meerprijs voor de reiziger uit haar aanbod kan aanbieden. De passagier moet deze rechten onmiddellijk tegenover Color Line opeisen na ontvangst van de verklaring door Color Line over de prijsverhoging resp. de wijziging van de reisdienst.

Reizigers die recht hebben op korting moeten dit zelf kenbaar maken als ze hun reis boeken. De korting kan niet worden opgeëist nadat de reis is begonnen. Kortingen gelden voor een beperkt aantal plaatsen. Het is niet mogelijk om verschillende kortingen te combineren. Kortingen zijn niet van toepassing op SuperSpeed-zitplaatsen, huttoeslagen (Kiel-Oslo), voertuigen of bij reizen in combinatie met een hotel/appartement/vakantiehuisje.

Annulering door de reiziger

Annulering door de reiziger

De klant kan de reis op elk moment voor aanvang van de reis annuleren. In het belang van de reiziger (bewaring van bewijsmateriaal) en om misverstanden te vermijden, moet de annulering schriftelijk gebeuren. De verklaring treedt in werking op de dag waarop Color Line deze ontvangt.

Indien de klant de vervoersovereenkomst annuleert op basis van redenen die buiten de invloed van Color Line vallen en die niet het gevolg zijn van overmacht, dan heeft Color Line het recht om annuleringskosten voor de uitgevoerde reisvoorzieningen in rekening te brengen.

De volgende voorwaarden gelden:

Economy: geen restitutie bij annulering.

Flex: de reis kan tot de vertrekdatum kosteloos worden geannuleerd. Geen restitutie bij annulering na vertrek. Voor dagtochten betekent dit dat de heenreis moet worden gebruikt, voordat de terugreis kan worden gebruikt. Annulering van de heenreis betekent daarom ook annulering van de terugreis.

Houd er rekening mee dat er voor groepsreizen andere regels gelden met betrekking tot annuleringen (zie Reisvoorwaarden voor groepen).

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering gaat in op het moment dat de reiziger de eerste betaling voor de reis heeft gedaan en eindigt op het moment dat de reiziger zijn of haar woonplaats verlaat om aan de reis te beginnen. De annuleringsverzekering geeft recht op vergoeding als er voor vertrek sprake is van plotselinge en ernstige ziekte, letsel of overlijden. Dit geldt ook voor directe familie (echtgenoot/partner, kinderen, kleinkinderen, ouders, schoonouders, grootouders, broers, zussen, zwagers of schoonzussen), waardoor het onmogelijk of onverantwoord is om de reis te maken.

Als de reiziger een product heeft gekocht waarvan de prijs is gebaseerd op het gegeven dat twee of meer personen dezelfde hut (Kiel-Oslo), kamer of appartement/vakantiehuis gebruiken, en de reiziger niet de hele boeking wil annuleren, omvat de annuleringsverzekering de toeslagen die anders in rekening zouden worden gebracht als gevolg van het feit dat de reiziger de reis niet kan maken. In dit geval heeft de organisator het recht om de overblijvende personen te verplaatsen naar een andere en kleinere accommodatie van dezelfde standaard als de oorspronkelijk geboekte accommodatie.

De verzekering dekt de kosten van een medische verklaring, evenals het deel van de reissom dat niet door de reisorganisator kan worden terugbetaald, of dat de reisorganisator van de reiziger kan eisen nadat deze het letsel heeft opgelopen. Als voorwaarde voor de vergoeding geldt dat de kosten vóór vertrek gemaakt zijn en gedocumenteerd zijn.

Als de reiziger de reis wil annuleren, moet hij of zij onmiddellijk contact opnemen met Color Line op tel: +45 99561900. Vervolgens wordt de annulering gemeld bij verzekeraar If.

Contactgegevens:
If Assistance
Stamholmen 159
2650 Hvidovre, Denemarken
Telefoon: + 45 70 13 13 35
E-mail: rejseforsikring@if.dk

Bij een annulering moet de reiziger aan If overleggen:

Medische verklaring met de diagnose van de behandelend arts. Ook moet de reiziger, op verzoek, de medisch adviseur van If toegang geven tot alle relevante medische dossiers, inclusief informatie over eerdere aandoeningen.

In geval van overlijden, een kopie van de overlijdensakte.

Documentatie over de kosten van de reis, tickets enz.

Annuleringsbevestiging/creditnota ter bevestiging dat de reis door de reisorganisator is geannuleerd en documentatie van het bedrag dat door de reisorganisator is terugbetaald.

Ingevuld schadeformulier. Hier te downloaden

De verzekering biedt geen dekking:

Voor de kosten van de annuleringsverzekering;

 • Als de reis wordt geannuleerd omdat de reiziger niet in staat is om mee te doen met bepaalde activiteiten tijdens de reis vanwege een verkoudheid, loopneus, diarree, lichte verstuiking of vergelijkbaar licht letsel;
 • Als de oorzaak van de claim al aanwezig of bekend was, of bekend had moeten zijn voordat de reis werd geboekt/betaald;
 • Als de reiziger voor vertrek geen medische hulp heeft ingeroepen, behandeling voor de ziekte heeft geweigerd of ervan heeft afgezien, terwijl de reiziger had moeten weten of vermoeden dat de ziekte moest worden behandeld of aanzienlijk was verergerd;
 • Als de annulering het gevolg is van een wijziging in de reisplannen en/of herroeping;
 • In geval van annulering wegens de terugkeer van eerdere ziekten en blessures, tenzij de arts van If Assistance van mening is dat herhaling redelijkerwijs niet te verwachten was;
 • In geval van betalingen aan de reisorganisator nadat de schade is ontstaan, ongeacht of de omvang van de schade door een arts of vergelijkbaar is bevestigd, tenzij de reiziger hiertoe contractueel verplicht is;
 • Voor claims die door een andere verzekering worden gedekt. Als de verzekering subsidiair is ten opzichte van andere verzekeringen, wat betekent dat eventuele dekking van andere verzekeringen of overeenkomsten in mindering wordt gebracht op de eventuele vergoedingen van deze verzekering;
 • Als de schade direct of indirect is ontstaan als gevolg van opzet, grove nalatigheid of verzuim van de reiziger, tenzij kan worden bewezen dat de schade hiermee niet in verband staat;
 • Als de reis is begonnen.

Rechtsmogelijkheid bij verzekeringszaken

U kunt een klacht indienen bij de ombudsman van If, Stamholmen 159, 2650 Hvidovre, Denemarken, via deze link: www.if.dk/privat/information/klagemuligheder

Reisdocumenten

Alle passagiers moeten in het bezit zijn van geldige reisdocumenten, die ze op verzoek moeten tonen. Passagiers zijn zelf aansprakelijk voor eventuele kosten als hen de toegang wordt geweigerd. Auto's moeten voorzien zijn van een nationaliteitskenteken. De bestuurder moet een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) en het kentekenbewijs van de auto meenemen. Autobezitters wordt geadviseerd om vóór vertrek contact op te nemen met hun verzekeringsmaatschappij om de meest recente verzekeringsvoorwaarden voor de auto op te vragen. Denk aan een geldig paspoort!

Bagage en transportgoederen

Passagiers mogen gratis tot 50 kg bagage meenemen met een maximaal volume van een halve kubieke meter, naast de bagage die tijdens de reis in het voertuig wordt bewaard. Meubels, dozen, grote koffers enz. worden als transportgoederen beschouwd. Hierop zijn vrachtkosten van toepassing. Neem contact op met Color Line Cargo. Reizigers zonder voertuig moeten er zelf voor zorgen dat hun bagage aan en van boord komt. Bij het inschepen moet alle bagage mee aan boord worden genomen, omdat het na het inschepen niet meer mogelijk is om terug te gaan.

Reisverzekering

Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een adequate verzekering, zoals een ziektekosten-, ongevallen-, bagage-, aansprakelijkheids- en annuleringsverzekering. Nadat de EER-overeenkomst in werking is getreden, hebben mensen die tijdelijk in een EER-land verblijven hetzelfde recht op medische behandeling als in dat land. Houd er echter rekening mee dat er in sommige landen voor bepaalde behandelingen moet worden betaald. Informeer bij uw eigen verzekeringsmaatschappij naar de dekking van uw reis-/wintersportverzekering.

Spijkerbanden, winterbanden en meer

Spijkerbanden en sneeuwkettingen zijn in Noorwegen toegestaan van 1 november tot Eerste Paasdag. In Noord-Noorwegen van 16 oktober tot en met 30 april. Winterbanden met een profiel van minstens 3 millimeter zijn in Noorwegen verplicht als de weersomstandigheden hierom vragen. Houd er rekening mee dat het in sommige delen van Noorwegen in bepaalde periodes ook verplicht kan zijn om sneeuwkettingen bij u te hebben. In Duitsland zijn spijkerbanden verboden. Color Line raadt gasten aan om voor vertrek de regels voor het gebruik van sneeuwkettingen/sneeuwbanden te controleren.

Campers

Tijdens de overtocht moet de gastoevoer in een camper absoluut buiten werking worden gesteld. De correcte standen worden gecontroleerd bij het inschepen..

Wapens

Het is verboden om wapens van welke soort dan ook aan boord te brengen of te vervoeren. U kunt bij de boeking uitzonderlijke toestemming aanvragen (bijvoorbeeld voor jachtwapens) bij de rederij.

Veiligheidscontroles

Omwille van de veiligheid kunnen passagiers, bagage en voertuigen worden doorzocht voordat deze aan boord mogen gaan. Als toegang omwille van veiligheidsrisico’s wordt geweigerd is geen sprake van restitutie van de betaalde ticketprijs. Als een passagier bagage bij zich heeft die gevaar of overlast kan veroorzaken voor andere passagiers, het schip of andere bagage, moet de passagier Color Line hier voorafgaand aan de reis van op de hoogte stellen. Color Line kan bagage weigeren die gevaar of overlast kan veroorzaken voor andere passagiers, het schip of andere bagage. Het is niet toegestaan om vuurwerk mee te nemen. Neem contact op met de klantenservice voor de regels met betrekking tot het meenemen van medische zuurstof voor persoonlijk gebruik in geval van ziekte.

Vervoer van levende huisdieren

Dieren worden vervoerd op eigen risico van de eigenaar. Aan het vervoer van huisdieren zijn kosten verbonden. Houd er rekening mee dat in Noorwegen en de meeste andere Europese landen speciale regels gelden voor het importeren van levende dieren. Neem contact op met een dierenarts voor meer informatie en een aanvraagformulier. Er mogen geen dieren worden meegenomen in de gemeenschappelijke ruimtes of hutten (Kiel-Oslo) op de schepen van Color Line. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om ervoor te zorgen dat huisdieren die over loopbruggen worden vervoerd, in hun eigen kooi/box worden vervoerd. Neem contact op met de klantenservice voor de regels met betrekking tot geleidehonden. Houd er rekening mee dat in Noorwegen strikte voorschriften gelden om levende dieren mee te nemen. Meer informatie over inentingen, identificatie enz. op mattilsynet.no.

Vervoer van levende grotere dieren

(Paarden)vrachtwagens met of zonder paarden moeten worden geboekt via Color Line Cargo. Een personenauto met paardentrailer kan geboekt worden via de klantenservice. Vergeet niet om de veterinaire papieren in te vullen bij de douane. De kapitein beoordeelt op basis van de wind- en weersomstandigheden of er paarden kunnen worden meegenomen op de overtocht.

Aansprakelijkheid bij personen- en voertuigvervoer

Inschepen, aan boord rijden en van boord gaan

Inschepen, aan boord rijden en van boord gaan gebeurt in samenwerking met het personeel en moet met speciale zorg en aandacht van de chauffeur gebeuren. Color Line is niet aansprakelijk voor schade of verlies als gevolg van niet geziene waarschuwingsborden, verkeerd begrepen instructies van personeel en dergelijke. Color Line is ook niet aansprakelijk voor schade of verlies tijdens het rijden op het terminalterrein, hellingen en dergelijke, bijvoorbeeld als gevolg van wegwerkzaamheden, onoverzichtelijke verkeersomstandigheden, ontbrekende markeringen of instructies, abnormale waterstanden en dergelijke.

Daarnaast is Color Line niet aansprakelijk voor schade aan voertuigen die verlaagd, omgebouwd of zwaar beladen zijn. Gespecialiseerde apparatuur, waaronder ook transportgoederen, die aan de buitenkant of bovenop het voertuig is aangebracht en beschadigd raakt terwijl het voertuig in beweging is, wordt niet vergoed.

Bovendien aanvaardt Color Line geen aansprakelijkheid voor complicaties en kosten die kunnen ontstaan als gevolg van het feit dat de reiziger te laat aankomt voor vertrek, de instructies van de kapitein niet opvolgt of niet van boord gaat in de overeengekomen haven, voor zover Color Line niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de situatie.

 

Verantwoordelijkheid voor bagage en voertuigen

Color Line aanvaardt geen aansprakelijkheid voor bagage, inclusief handbagage of andere bezittingen, of voertuigen die verloren gaan of beschadigd raken in de terminal, zowel op de locaties voor inschepen als voor ontschepen. Color Line is alleen verplicht om schade als gevolg van verlies van of beschadigingen aan bagage en/of voertuigen tijdens het transport te vergoeden als dit te wijten is aan schuld of nalatigheid van Color Line.

Compensatie en klachten

Compensatie of prijsvermindering voor gebreken tijdens de reis

Indien de reiziger van mening is dat er sprake is van een gebrek dat recht geeft op prijsvermindering of compensatie, is de reiziger verplicht de organisator hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen. Klachten over gebreken in verband met de veerbootovertocht moeten worden ingediend via het formulier op de website[HB1]  van Color Line, uiterlijk 8 dagen na thuiskomst. Voor reizen met een hotel/appartement/vakantiehuis gelden speciale voorwaarden.

 

Compensatie bij vertraging

In geval van vertraging kan de reiziger recht hebben op compensatie overeenkomstig verordening nummer 1177 van 24 november 2010 inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen en inzake de wijziging van verordening (EG) nummer 2006/2004 en hoofdstuk 15 van de zeevaartwet.

 

Meer informatie over de rechten van reizigers vindt u hier:

Verordening nummer 1077/2013.

Color Line aanvaardt geen aansprakelijkheid voor complicaties en kosten die kunnen ontstaan als de reiziger te laat aankomt voor vertrek, de instructies van de kapitein niet opvolgt of niet van boord gaat in de overeengekomen haven, voor zover Color Line niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor de situatie.

 

Schadevergoeding bij ongevallen tijdens zeevervoer

Naast de Noorse zeevaartwet en de algemene regels inzake compensatie, is verordening (EG) nummer 392/2009 betreffende de verantwoordelijkheid van vervoerders voor ongelukken tijdens passagiersvervoer op zee ook van toepassing op gevallen van schadevergoeding bij ongelukken tijdens zeevervoer.

In deze verordening worden de regels bepaald voor de aansprakelijkheid van Color Line betreffende passagiers, hun bagage en hun voertuigen, inclusief mobiliteitshulpmiddelen, bij ongevallen. De term 'ongevallen' verwijst hier naar zowel maritieme ongevallen als niet-maritieme incidenten die tijdens het transport tot verlies of schade hebben geleid.

De verordening bepaalt het recht van passagiers op compensatie in de volgende gevallen:

 • Bij overlijden of letsel van de passagier
 • Bij verlies of beschadiging van handbagage
 • Bij verlies of beschadiging van andere bagage dan handbagage
 • Bij verlies of beschadiging van kostbaarheden
 • Bij verlies of beschadiging van mobiliteitshulpmiddelen of andere specifieke hulpmiddelen
 • Recht op een voorschot bij een ongeval op zee

Daarnaast bevat de verordening regels over de procedures en de termijnen waarbinnen passagiers hun rechten kunnen uitoefenen.

Hieronder vindt u een link naar een samenvatting van de verordening. Hier kunt u meer lezen over de rechten van passagiers tijdens zeevervoer. Ook staat hier een directe link naar verordening nummer 392/2009.

Link naar samenvatting: Verordening 392/2009: LINK

Directe link: Verordening 392/2009: LINK

 

Speciaal voor groepsreizen

Naast deze reisvoorwaarden gelden er voor groepsreizen extra, aanvullende voorwaarden. Deze vindt u hier.  

 

Speciaal over pakketreizen

De volgende alinea's zijn opgesteld in overeenstemming met richtlijn (EU) 2015/2302.

Als u via colorline.nl een pakketreis koopt, waarbij de reis en accommodatie op hetzelfde moment worden geboekt, valt u onder het EU-recht voor pakketreizen. Color Line Danmark A/S is volledig verantwoordelijk voor de correcte levering van de volledige pakketreis.Conform wettelijke bepalingen heeft Color Line Danmark A/S zich verzekerd teneinde, in geval van faillissement of financieel onvermogen, de reissom terug te betalen en – voor zo ver de pakketreis ook vervoer omvat – repatriëring te garanderen.

Meer informatie over de belangrijkste rechten onder richtlijn (EU) 2015/2302 vindt u hier.

Veervoer van kinderen en jongeren

Het vervoer van alleenreizende kinderen en jongeren tot 16 jaar is niet mogelijk. Zij mogen uitsluitend samen met een ouder, voogd of wettelijke vertegenwoordiger reizen. Voor de route Kiel-Oslo is de minimumleeftijd 20 jaar.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten  (ongeacht leeftijd) over een eigen reisdocument beschikken om naar Noorwegente reizen. Als reisdocumenten voor kinderen zijn  paspoorten en identiteitskaarten beschikbaar.

BELANGRIJK: Wanneer een kind niet met zijn/haar ouder of voogd reist, moet het in ieder geval een akkoordverklaring van de wettelijke vertegenwoordig(st)er met een kopie van diens legitimatiebewijs bij zich hebben.

Inscheping

Aanwezigheid voor de routes Hirtshals-Kristiansand en Hirtshals-Larvik: alle passagiers met of zonder auto, en groepen moeten uiterlijk 60 minuten voor vertrek klaarstaan voor hun ticketcontrole.

Voor de route Kiel-Oslo moet u 120 minuten voor vertrek aanwezig zijn. De hutten (Kiel-Oslo) moeten 1-2 uur voor aankomst verlaten zijn. Informatie hierover ontvangt u via het omroepsysteem aan boord van het schip. Voor de route Strømstad-Sandefjord moet u 60 minuten voor vertrek aanwezig zijn.

Het inchecken sluit 15 minuten vóór vertrek.

Praktische informatie bij het boeken van een pakketreis

Webadressen

Color Line geeft de www-adressen van accommodaties, bestemmingen enz. zoveel mogelijk weer, maar Color Line geeft geen garanties met betrekking tot de juistheid van de informatie van deze websites. De vakantieaccommodaties van Color Line worden verkocht op basis van de beschrijving in het drukwerk van Color Line en op www.colorline.nl. Houd er rekening mee dat Color Line de verschillende vakantieaccommodaties kan aanduiden met een andere naam/codering dan men op hun eigen website of in gedrukte media gebruikt.

 

 

Voorzieningen in vakantiewoningen
De vakantiewoning mag niet worden gebruikt door meer personen dan aangegeven in de beschrijving. Elke verandering in het aantal personen na de boeking moet worden doorgegeven aan Color Line.

Er zijn dekbedden en kussens voor het aantal personen dat in de beschrijving wordt vermeld. Beddengoed, handdoeken en theedoeken moeten door de gasten zelf worden meegebracht. Op sommige plaatsen zijn beddengoed en handdoeken inbegrepen. Als dat zo is, staat dat in de beschrijving. Beddengoed kan op de meeste plaatsen gehuurd worden; zie colorline.nl.

De keuken is voorzien van de meest gebruikelijke keukenapparatuur, maar als er dingen zijn die u veel gebruikt, zoals ovenschalen, een mixer enz. moet u die zelf meenemen. De vakantiewoningen hebben een badkamer met wastafel, toilet en douche, tenzij anders vermeld. Er is elektrische verwarming in de vakantiehuizen, tenzij anders vermeld. Het elektriciteitsverbruik is bij de prijs inbegrepen, tenzij anders vermeld op colorline.nl of in onze gedrukte media.

 

Roken

Binnen roken is in de meeste openbare ruimten verboden in Noorwegen. U kunt er dus vanuit gaan dat u niet mag roken in hutten, appartementen, hotels, cafés enz.

 

Schoonmaak

Het vakantiehuis/appartement moet schoon worden opgeleverd. De huurder is zelf verantwoordelijk voor de schoonmaak, tenzij de schoonmaak bij de prijs is inbegrepen. Op de meeste plaatsen kan tot twee dagen vóór vertrek een eindschoonmaak tegen betaling worden geregeld. Als er geen informatie in de accommodatie hangt, vraag dan bij de receptie wat u zelf moet schoonmaken. Op de meeste plaatsen zijn er schoonmaakmiddelen in het vakantiehuis/appartement aanwezig, maar wij adviseren u om voor de zekerheid uw eigen schoonmaakmiddelen mee te nemen. Als er onvoldoende is schoongemaakt, kan er op kosten van de huurder een extra schoonmaak worden uitgevoerd. Als de woning niet is schoongemaakt als u incheckt, neem dan direct contact op met de receptie/eigenaar. Maak de vakantiewoning niet zelf schoon voordat deze is geïnspecteerd!

 

Parkeren en tol

Houd er rekening mee dat u bij veel stadshotels moet betalen om te parkeren en vergeet niet om altijd Noors kleingeld mee te nemen voor de tolstations. Bij de meeste tolstations kunt u echter ook een creditcard gebruiken.

 

Huisdieren

Honden/huisdieren zijn alleen in bepaalde vakantiewoningen toegestaan. Neem daartoe van tevoren contact op met Color Line. Denk eraan dat u een overtocht voor huisdieren van tevoren moet boeken en dat voor het dier de benodigde papieren/vaccinaties in orde zijn.

 

Verantwoordelijkheid van de reiziger

De reiziger is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door nalatigheid, bijv. door het niet opvolgen van bepaalde instructies of voorschriften, inclusief schade aan de inrichting van de accommodatie tijdens de huurperiode. De reiziger is verplicht om eventuele schade te melden en af te handelen bij de eigenaar, zijn vertegenwoordiger of de lokale receptie. De beschrijving van de vakantiewoning/het hotel, informatie voor het in- en uitchecken enz. vindt u op colorline.nl.

 

Klachten over pakketreizen

Klachten over de vakantiewoning en de standaard, faciliteiten, schoonmaak enz. moeten DIRECT worden gemeld bij de receptie/vertegenwoordiger/eigenaar van de accommodatie, zodat het probleem direct kan worden verholpen. Dit geldt ook voor klachten over de faciliteiten, pistes enz. van skicentra.

Als de accommodatie/vertegenwoordiger/eigenaar aanbiedt om het probleem binnen een redelijke termijn op te lossen, kan geen sprake zijn van een claim bij Color Line.

Overige klachten moeten uiterlijk 14 dagen na thuiskomst schriftelijk per brief of e-mail worden ingediend bij Color Line, Postbus 30, 9850 Hirtshals, Denemarken, of via kundeservice@colorline.dk. De klacht moet zijn voorzien van bijlagen waarin de extra kosten zijn gedocumenteerd. Bij afhandeling van de klacht door derden kunt u binnen 4-6 weken een reactie verwachten. Als de accommodatie/het skiresort niet op de hoogte is gesteld van de gebreken of onbevredigende omstandigheden tijdens het verblijf, vervalt het recht op een latere klacht.

 

Annulering en wijziging

Annuleringskosten voor vakantiehuizen, appartementen en hotels in de bergen en rondreizen:

 • Geen kosten bij annuleringen/wijzigingen meer dan 30 dagen vóór de vertrekdatum.
 • Bij een verblijf dat 15-30 dagen vóór vertrek wordt geannuleerd/gewijzigd, wordt 50% van de verblijfskosten in rekening gebracht.
 • Bij een verblijf dat 14 dagen of minder vóór vertrek wordt geannuleerd/gewijzigd, wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.
 • Bij annulering na de vertrekdatum of als de reiziger niet komt opdagen, wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

 

 Annuleringskosten voor stadshotels (niet van toepassing op hotels in de  bergen)

 • Bij annulering/wijziging tot 24 uur vóór vertrek wordt het volledige bedrag terugbetaald.
 • Bij annulering/wijziging minder dan 24 uur vóór vertrek wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.
 • Bij annulering na de vertrekdatum of als de reiziger niet komt opdagen, wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

 

Als een wijziging resulteert in een hogere prijs, is het prijsverschil voor rekening van de reiziger. Als de wijziging resulteert in een lagere prijs, wordt het prijsverschil terugbetaald.

 

Speciale annuleringsvoorwaarden voor vakantiehuizen en appartementen in Kvitfjell, Hafjell, Trysil en Hemsedal:

 • Voor woningen met 13 of minder bedden die minder dan 42 dagen vóór aankomst worden geannuleerd, bedragen de annuleringskosten 100% van het huurbedrag. Verblijven die langer dan 42 dagen vóór de geplande aankomstdatum worden geannuleerd, worden volledig terugbetaald.
 • Voor woningen met 14 of meer bedden die minder dan 82 dagen vóór aankomst worden geannuleerd, bedragen de annuleringskosten 100% van het huurbedrag. Verblijven die langer dan 82 dagen vóór de geplande aankomstdatum worden geannuleerd, worden volledig terugbetaald.

 

Als u een verblijf boekt als onderdeel van een pakketreis, moet u ook gebruikmaken van de terugreis. Reizigers die geen gebruik maken van alle diensten die tijdens een pakketreis worden aangeboden, kunnen op basis van de ongebruikte diensten geen aanspraak maken op terugbetaling.

 

Prijzen en verantwoordelijkheid

De vermelde prijzen zijn uitsluitend van toepassing op de diensten die duidelijk worden vermeld in het drukwerk van Color Line en op colorline.nl. Color Line behoudt zich het recht voor om – indien nodig – de prijzen en toeslagen te wijzigen als er veranderingen optreden in:

 • Transportkosten, inclusief brandstof
 • Belastingen, heffingen en vergoedingen voor bepaalde diensten, bijv. havengelden
 • Wisselkoersen
 • Prijswijzigingen in verband met de overgang naar een nieuw boekingssysteem

 

Annuleringen van afvaarten

Zie paragraaf "Algemeen" van deze reisvoorwaarden met betrekking tot compensatie bij vertraging en verordening nummer 1177 van 24 november 2010 inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen en inzake de wijziging van verordening (EG) nummer 2006/2004.

Bijzonderheden over 'ski-in, ski-out'

Van toepassing voor ervaren skiërs en bij optimale sneeuwcondities, en wanneer er vanwege de weersomstandigheden niet hoeft te worden gestrooid. In vakantiecentra kan de afstand tot de transportloipe/piste/het skiresort en de kwaliteit van de weg ernaartoe per woning aanzienlijk verschillen, afhankelijk van de locatie op het terrein, de wegen enz.

Gedurende het seizoen zijn er periodes, bijvoorbeeld wanneer er wedstrijden of trainingskampen worden georganiseerd in de skicentra, dat het skiën en 'ski in, ski out' tijdelijk is beperkt voor de overige gebruikers van het skiresort. Als u deze periodes wilt vermijden, neem dan van tevoren contact op met het skiresort.

Informatie over skipassen en huurski's in de gedrukte media van Color Line en op colorline.nl is uitsluitend bedoeld als indicatie. Voor exacte informatie verwijzen wij u door naar de website van het skiresort.

Persoonsgegevens

Color Line gebruikt uw persoonsgegevens in overeenstemming met de geldende wetgeving inzake het gebruik van persoonsgegevens. Color Line, Danmark A/S is de gegevensverwerker, en Color Line AS in Noorwegen is de gegevensbeheerder voor alle persoonsgegevens die worden verstrekt. Color Line gebruikt uw persoonsgegevens om de klantrelatie te beheren en om zijn verplichtingen jegens u als klant na te kunnen komen. Bij Color Line duurt een klantrelatie tot drie jaar na uw laatste aankoop bij Color Line. In overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming kunt u volledige toegang krijgen tot uw persoonsgegevens door contact op te nemen met Color Line. Color Line beheert de persoonsgegevens die wettelijk vereist zijn, die wettelijk zijn toegestaan, of waarvoor u toestemming heeft gegeven.

Rechtskeuze en jurisdictie

Passagiers, transportgoederen en auto's worden vervoerd in overeenstemming met de Noorse zeevaartwet en de voorwaarden van Color Line inzake passagiersvervoer, die aan boord en in de terminals te vinden zijn. Voor vrachttransport gelden de cognossementsvoorwaarden van de rederij, voor zover er cognossementen zijn verstrekt. Eventuele geschillen die ontstaan in verband met de aanschaf van diensten van Color Line onder deze voorwaarden, worden beslecht volgens het Deense recht. Bij schade aan personen of eigendommen is echter de Noorse zeevaartwet van toepassing. Alle geschillen moeten in eerste instantie worden voorgelegd aan de rechtbank van Hjørring, Sct. Knuds Park 8, 9800 Hjørring, Denemarken, tenzij een verplichte bepaling in de wet anders bepaalt.

Algemeen voorbehoud en disclaimer

Color Line behoudt zich het recht voor op wijzigingen en fouten in gedrukte media en op www.colorline.nl. Alle informatie en beschrijvingen van de individuele producten, inclusief bestemmingen, skipassen en speciale aanbiedingen, zijn gebaseerd op informatie van/geautoriseerd door de beschreven locaties en opgesteld naar beste vermogen, echter zonder aansprakelijkheid van Color Line. Wij behouden ons het recht voor om routes te wijzigen.

Ook heeft Color Line het recht om geboekte plaatsen te wijzigen en behoudt Color Line zich het recht voor om, indien nodig, een afvaart te annuleren tegen terugbetaling van de betaalde ticketprijs en het recht om een schip te vervangen door een ander schip.

BIJLAGE

Informatie conform Verordening (EG) nr. 392/2009 – aansprakelijkheid van vervoerders van reizigers over zee bij ongevallen

Samenvatting van de bepalingen over de rechten van reizigers bij ongevallen op zee (1)

De Verordening (EG) nr. 392/2009 over de aansprakelijkheid van vervoerders van reizigers over zee bij ongevallen is vanaf 31 december 2012 van toepassing in de landen van de Europese Unie en van de Europese Economische Ruimte (2). Deze omvat enkele bepalingen van het Verdrag van Athene van 1974 over het vervoer van reizigers en hun bagage over zee (in de versie die door het protocol van 2002 werd gewijzigd).

De verordening geldt voor alle vervoerders die internationale transporten uitvoeren, inclusief transporten tussen EU-lidstaten en bepaalde soorten binnenlandse transporten, voor zover
- het schip onder de vlag van een lidstaat vaart of in een lidstaat geregistreerd is, of
- de vervoersovereenkomst in een lidstaat werd afgesloten of
- de plaats van vertrek en / of bestemming conform de vervoersovereenkomst in een lidstaat liggen.

Deze regelt de aansprakelijkheid van de vervoerder voor de reizigers, hun bagage en hun voertuigen en ook mobiliteitshulpmiddelen bij ongevallen.

Deze verordening raakt niet aan het recht van de vervoerder om zijn aansprakelijkheid bij een ongeval conform de overeenkomst van 1976 over de aansprakelijkheidsbeperking voor zeetransport in de op dat ogenblik geldende, door het protocol van 1996 gewijzigde versie te beperken.

Onder het begrip ongeval in de betekenis van deze verordening moeten zowel „scheepvaartincidenten“(3) alsook andere incidenten die zich tijdens het vervoer voordoen, worden beschouwd.

RECHTEN VAN DE REIZIGERS

Aanspraak op schadevergoeding bij overlijden of lichamelijk letsel
Scheepvaartincident: de reiziger kan in elk geval aanspraak maken op schadevergoeding door de vervoerder of de verzekeraar van de vervoerder tot een bedrag van 250 000 SDR (4) , behalve in bepaalde omstandigheden die buiten de controle van de vervoerder liggen (d.w.z. oorlogshandeling, natuurrampen, handeling van een derde). Een schadevergoeding van maximaal 400 000 SDR kan worden toegekend, voor zover de vervoerder niet aantoont dat het resultaat niet door zijn fout is ontstaan.

Ander incident dan scheepvaartincident: de reiziger kan aanspraak maken op een schadevergoeding door de vervoerder of de verzekeraar van de vervoerder tot een bedrag van 400 000 SDR, wanneer hij bewijst dat het incident berust op een fout van de vervoerder.

Aanspraak op schadevergoeding voor verlies of beschadiging van hutbagage
Scheepvaartincident: de reiziger kan aanspraak maken op een schadevergoeding door de vervoerder voor een bedrag van 2 250 SDR, voor zover de vervoerder niet aantoont dat het incident niet door zijn fout is ontstaan.
Ander incident dan scheepvaartincident: De reiziger kan aanspraak maken op een schadevergoeding / schadeloosstelling door de vervoerder tot een bedrag van 2 250 SDR, wanneer hij aantoont dat het incident berust op een fout van de vervoerder.

Aanspraak op schadevergoeding voor verlies of beschadiging van andere bagage dan hutbagage
De reiziger kan aanspraak maken op een schadevergoeding door de vervoerder voor een bedrag van maximaal 12 700 SDR (voertuigen, inclusief de bagage die in of op het voertuig wordt vervoerd) of 3 375 SDR (andere bagage), voor zover de vervoerder niet aantoont dat het incident niet door zijn fout is ontstaan.

Aanspraak op schadevergoeding voor verlies of beschadiging van waardevolle voorwerpen
De reiziger kan enkel aanspraak maken op een schadevergoeding door de vervoerder voor een bedrag van 3 375 SDR voor verlies van of schade aan geld, waardepapieren, goud, zilver, juwelen, sieraden en kunstvoorwerpen, wanneer die bij de vervoerder in veilige bewaring werden gegeven.

Aanspraak van de reiziger met beperkte mobiliteit op schadevergoeding voor verlies van of schade aan mobiliteitshulpmiddelen of andere speciale uitrusting
Scheepvaartincident: De reiziger kan aanspraak maken op een schadeloosstelling door de vervoerder ter waarde van de vervangingswaarde of de reparatiekosten van de betreffende uitrustingen, voor zover de vervoerder niet aantoont dat het resultaat niet door zijn fout is ontstaan.
Ander incident dan scheepvaartincident: De reiziger kan aanspraak maken op een schadevergoeding door de vervoerder ter waarde van de vervangingswaarde of de reparatiekosten van de betreffende uitrustingen, wanneer hij aantoont dat het incident berust op een fout van de vervoerder.

Aanspraak op vooruitbetaling bij een scheepvaartincident
In geval van overlijden of lichamelijk letsel van een reiziger kan deze of een andere schadevergoedingsgerechtigde aanspraak maken op een vooruitbetaling om de onmiddellijke economische behoefte te dekken. De vooruitbetaling wordt berekend op basis van de geleden schade, gebeurt binnen de 15 dagen en bedraagt in geval van overlijden minstens 21.000 euro.

PROCEDURE & OVERIGE

Schriftelijke kennisgeving
Bij schade aan hutbagage of andere bagage moet de reiziger de schade binnen de gestelde termijn schriftelijk (5) melden aan de vervoerder. Wanneer de reiziger deze eis niet nakomt, verliest hij zijn schadevergoedingsclaims.

Termijnen voor de opeising van de passagiersrechten
Algemeen moeten alle aanspraken op schadevergoeding binnen twee jaar bij de bevoegde rechtbank worden opgeëist. Het begin van deze verjaringstermijn kan naargelang de aard van het verlies verschillend zijn.

Afwijzing van aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid van de vervoerder kan beperkt worden, wanneer hij kan bewijzen dat het overlijden of het lichamelijke letsel van een reiziger of het verlies van of de schade aan zijn bagage door een fout van de reiziger zelf werd veroorzaakt of mede werd veroorzaakt.

De beperkingen van de verschillende bedragen van schadevergoeding gelden niet, wanneer wordt aangetoond dat de schade berust op een handeling van de vervoerder of een personeelslid of gemachtigde van de vervoerder of van de uitvoerende vervoerder, die werd begaan met de bedoeling een dergelijke schade te berokkenen, of die werd begaan in het bewustzijn dat een dergelijke schade zich waarschijnlijk zou voordoen.

(1) Samenvatting conform artikel 7 van de Verordening (EG) nr. 392/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 over de aansprakelijkheid van vervoerders van reizigers over zee (ABl. L 131 van 28.5.2009, pag.24).

(2) De verordening is van toepassing conform het besluit van de gemeenschappelijke EER-commissie nr. 17/2011 (Abl. L 171 van 30.06.2011, pag. 15) in de EER-landen, nadat alle relevante mededelingen van de betrokken EER-landen aanwezig zijn.

(3) „Scheepvaartincidenten“ in de betekenis van deze verordening omvatten: scheepsbreuk, kapseizen, aanvaring of stranden van het schip, explosie of vuur op het schip of een defect aan het schip. Alle andere incidenten die zich tijdens het vervoer voordoen, gelden voor de toepassing van deze samenvatting als „andere incidenten“.

(4) Verlies of schade ingevolge een ongeval wordt op basis van „rekeneenheden“ berekend; dit zijn „bijzondere trekkingsrechten“ (Special Drawing Right, SDR) voor de lidstaten van het Internationale Monetaire Fonds (waartoe alle lidstaten van de EU behoren). Informatie over en wisselkoersen van SDR staan op de volgende website: http://www.imf.org/external/np/exr/facts/sdr.htm. Op 26 november 2012 was 1 SDR = 1,18 EUR.

(5) Bij uiterlijk herkenbare schade aan de hutbagage moet de aangifte voor of op het tijdstip van de uitscheping van de reiziger gebeuren, bij andere bagage voor of op het tijdstip waarop deze terug overhandigd wordt. Bij uiterlijk niet herkenbare schade aan of verlies van de bagage moet dit binnen vijftien dagen na de dag van uitscheping of overhandiging (of – bij verlies – na het tijdstip waarop de overhandiging volgens plan had moeten gebeuren) schriftelijk worden gemeld.

Terug naar overzicht Reisinformatie