De browser die u gebruikt is te oud. Upgrade uw browser of download een andere browser als Google Chrome of Firefox.

Zuidelijk Noorwegen

Wie denkt aan Noorwegen, denkt aan fjorden

Zuidelijk Noorwegen, of Sørlandet zoals het in het Noors wordt genoemd, is de meest populaire zomerbestemming van de Noren. Elk jaar trekken veel Noren naar het zuidelijkste deel van Noorwegen. Van hieruit kun je het prachtige Zuid-Noorwegen in de zomer ervaren. 

Top tips te doen in

De beroemde Flåm Railway

De Flåm spoorweg is een van de mooiste spoorwegen ter wereld. Hoewel de bouw van de spoorweg al in 1924 aanving, werd hij pas in 1940 in gebruik genomen. De 20 km lange spoorweg kent een van de steilste klims ter wereld op een normaal spoor en brengt je dan ook van het hooggebergte helemaal naar beneden tot aan het fjord. Onderweg valt er veel te genieten van de besneeuwde bergen, watervallen en de weelderige groene natuur.

The Atlantic Road

Nog zo’n iconische route is de Atlantic Road. De Atlantische weg is letterlijk een route door de Atlantische Oceaan. Deze 8 kilometer lange weg is een vaste verbinding tussen het eiland Averøy en het vasteland van Noorwegen en gaat over 8 bruggen. Bijzonder zijn de scherpe bochten van de route en het woeste landschap dat je passeert maar vooral het spectaculaire uitzicht over de Atlantische Oceaan en alle fauna die de oceaan rijk is. Langs de Atlantic Road heb je zelfs kans walvissen te spotten.

In het spoor van de Vikingen

In Fjord Noorwegen zijn veel sporen te vinden van de Vikingen die heersten van 800 tot 1066 na Chr. Vanwege de goede zeilschepen en wapens joegen de Vikingen veel Europeanen schrik aan. Maar het beeld van een bloeddorstig volk klopt niet. Leer in Noorwegen dat de Vikingen bekwame handelaren waren en ook introduceerden zij handige gereedschappen voor de landbouw. Viking festivals, Vikingdorpen, Vikingschepen en restanten uit de Vikingcultuur zoals kerken zijn op veel plaatsen te bezoeken.

Vissen

Fjord Noorwegen is de droom van elke visser. Dankzij het koude en heldere water zitten de Noorse zeeën vol met vis en schelpdieren. Landinwaarts, bijvoorbeeld in Hemsedal, vind je de beste plekken voor zoetwatervissen en vliegvissen. Duizenden meren, rivieren en beken in Fjord Noorwegen zitten vol forel, zalm, vlagzalm, snoek en trekzalm. Het visavontuur is compleet door met vrienden een houten hut te huren waarin je de vangst kan bereiden tot een waar feestmaal.

Fietsen op het spoor met de familie

Het 17 kilometer lange Flekkefjord spoor biedt een unieke manier om met de hele familie, ook met jonge kinderen een geweldig en actief  dagtripje te beleven. Oorspronkelijk verbond dit stukje spoor Flekkefjord met  Sorlandsbanen, de spoorweg van Zuid-Noorwegen. Nu is dit een populaire spoorfietsroute door een mooi en gevarieerd landschap met maar liefst 17 tunnels.

Op weg naar Noorwegen

Meer informatie