De browser die u gebruikt is te oud. Upgrade uw browser of download een andere browser als Google Chrome of Firefox.

Fjord-Noorwegen

's-Werelds beste en mooiste reisbestemming

Fjord-Noorwegen is een regio aan de Noorse westkust, gekenmerkt door adembenemende natuurverschijnselen en een uniek landschap, dat gevormd werd in de ijstijd. Het gebied, dat ook wel de ‘ziel van Noorwegen’ wordt genoemd, is door National Geographic meermaals uitgeroepen tot 's werelds mooiste reisbestemming. De bekendste stad in het gebied is Bergen met haar bezienswaardige op de UNESCO-erfgoedlijst staande Bryggen handelskade.

Zoek en boek een vakantie in Fjord-Noorwegen

Bekijk het grote aanbod Color Line pakketreizen met vakantiehuizen en hotels in deze regio

De prijs wordt berekend op basis van gewenste data en beschikbare capaciteit.

Selecteer datum en toon prijs

Boek

Bestemmingen in Fjord-Noorwegen

National Geographic heeft Fjord-Noorwegen meerdere keren uitgeroepen tot 's werelds beste en mooiste reisbestemming.

Ontdek vanaf welke plekken je dit adembenemende gebied kunt ervaren (alleen zomerbestemmingen op dit moment)

Over Fjord-Noorwegen

Reistips om niet te missen

Bergen, Sognefjord en Flåm

Tijdens een bezoek aan Fjord-Noorwegen mogen de stad Bergen, de ‘koning der fjorden’ Sognefjord en een van ’s werelds mooiste spoorlijnen, Flåmsbana, niet ontbreken. Vanuit de prachtig gelegen kuststad Bergen, waar je de eeuwenoude handelskade Bryggen bezoekt en door smalle straatjes flaneert, maak je een prachtige roadtrip naar Noorwegen’s langste fjord. Geniet van adembenemende uitzichten, de fleurige fruitbomenbloesem en schattige dorpjes aan het Sognefjord. In het dorpje Flåm stap je op de bergspoorlijn naar Myrdal. Het 20 km lange normaal-spoortraject heeft een van de steilste klims ter wereld en brengt je van het fjord helemaal tot in het hooggebergte. Onderweg is het volop genieten van de grillige bergformaties, de vele watervallen en de weelderige natuur.

The Atlantic Road

Nog zo’n iconisch reisdoel is de Atlantic Road. Deze prachtige kustweg voert letterlijk langs de Atlantische Oceaan. De acht kilometer lange route vormt de verbinding tussen het vasteland van Noorwegen en het eiland Averøy. Het traject gaat over acht bruggen en kent een aantal bijzonder scherpe bochten. Onderweg passeer je een ongekend woest landschap en is het uitzicht over de Atlantische Oceaan met haar rijke fauna zonder meer spectaculair. Langs de Atlantic Road heb je zelfs kans om walvissen of zeehonden te spotten.

 

Gletsjer-avonturen

In de ijstijd creëerden enorme gletsjers het unieke Noorse landschap. Je vindt er heden ten dagen ruim 2.500 van in Noorwegen. De Jostedalsbreen-gletsjer in Fjord-Noorwegen is met bijna 500 km2 en diktes tot 600 meter de grootste van Europa. Het is in de zomermaanden een unieke plek voor zomerskiërs, ijsklimmers en (sneeuwschoen)wandelaars. En als je er nog niet genoeg van hebt, vervolg dan je weg naar het Folgefonna National Park. Hier ligt de meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen, waar je (onder begeleiding) spectaculaire gletsjerwandelingen van 4-6 uur kunt maken.

Trolltunga of Preikestolen

De Noorse fjorden worden geflankeerd door markante rotsformaties, die vaak spectaculair van omvang, hoogte of locatie zijn. Zo is Trolltunga (of ‘trollentong’) een lange uitstekende rots, die 700 meter boven het Ringedalsmeer uittorent. Tijdens een dagexcursie wandel je in zo’n 4,5 uur naar de rots, waar een adembenemend uitzicht jouw beloning is. De Preikestolen (of ‘preekstoel’) ligt ruim 600 meter boven het Lysefjord. Ook deze iconische en veel bezochte rotsformatie bereik je al bergwandelend. Vertrek bij voorkeur heel vroeg in de ochtend, zodat je de magische zonsopkomst beleeft en de drukte voor bent.

Via Ferrata voor de hele familie

Voor adrenalinejunks, van jong tot oud, is de Via Ferrata van het plaatsje Loen een ‘must do’. Hier is een werkelijk geweldig traject gebouwd dat over Europa’s langste Via Ferrata-brug voert. De uitzichten over het fjord en de verder gelegen Jostedalsbreen-gletsjer zijn ongeëvenaard. Met deskundige begeleiding en de verplichte veiligheidsmiddelen is alles tot in de puntjes verzorgd. Na deze inspanning trakteer je het gezin op een heerlijke high-tea of comfortable overnachting in een van de boetiekhotels in het gebied. 

Jouw roadtrip door Fjord-Noorwegen begint bij Color Line.

Jouw roadtrip door Noorwegen begint bij Color Line

In dit prachtige natuurgebied leven onder andere zeehonden en walvissen. Fjord-Noorwegen is heel gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, zelfs vanuit de meest afgelegen dorpen. Ook met uw eigen auto bent u zo in de vrije natuur. Langs de oevers van de fjorden liggen kleine dorpjes, elk met hun eigen lokale tradities en natuurlijke schoonheid.

+6
Klik op de foto voor het openen van de fotogalerij.

De meest bekende stad in Fjord-Noorwegen is Bergen. Deze stad, gelegen aan de voet van de berghellingen die uit zee rijzen, voelt aan als een provinciestad. Bergen is de ideale stad als uitvalsbasis voor uw reis naar het Fjordengebied. Door de gunstige ligging kunt u in alle richtingen naar de meest schitterende fjorden reizen.

Maar wat kunt u dan allemaal doen in Fjord-Noorwegen? Wij hebben de onmisbare activiteiten voor u op een rijtje gezet. Als u in Bergen bent, is de kabelbaan naar de top van de Fløyen berg zeker de moeite waard. De top ligt 320 meter boven het zeeniveau. Vanaf dit punt kunt u genieten van prachtig uitzicht over de fjorden en gebruik maken van pittoreske wandelpaden op de berg. Wilt u niet met de kabelbaan terug? Dat kan, er loopt namelijk ook een prachtige wandelroute terug naar Bergen van zo’n 30 minuten.

Drie uur rijden van Bergen ligt de Trolltunga (ook wel de ‘trollentong’). Dit is een lange, uitstekende rots die 700 meter boven het Ringedalsmeer uittorent. Om op de Trolltunga te komen, is het zo’n 4,5 uur wandelen (12 KM) en daarom is het sterk aan te raden hier een dagexcursie van te maken. Het is een vrij zware wandeling, maar de adembenemende uitzichten maken dit meer dan goed!

Als u nog niet genoeg heeft van de prachtige natuur, moet u zeker het Folgefonna National Park bezoeken. De Folgefonna is de meest zuidelijke gletsjer van Noorwegen en biedt de mogelijkheid om spectaculaire gletsjerwandelingen te maken. De gletsjer ligt 1.662 meter boven het zeeniveau en de gemiddelde gletsjer wandeling duurt tussen de vier en zes uur. Ook is het mogelijk om wandelingen te maken met een gids die u naar de meest afgelegen gebieden van de gletsjer begeleidt.

Weer terug in Bergen? Dan moet u zeker een bezoekje brengen aan de Hanzekade Bryggen. Deze kade bestaat uit een reeks Hanze Handelshuizen en staat sinds 1979 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Aan de kade vindt u diverse cafés en restaurants, waar u in de zomer heerlijk op het terras kunt zitten.

Jouw roadtrip door Noorwegen begint bij Color Line

Op weg naar Noorwegen

Vakantie in Noorwegen