De browser die u gebruikt is te oud. Upgrade uw browser of download een andere browser als Google Chrome of Firefox.

Telemark

Telemark heeft het allemaal: een prachtige kustlijn maar ook, ver landinwaarts, het bergplateau Hardangervidda, het grootste nationale park van Noorwegen. Het nabijgelegen Gaustatoppen is met zijn 1.883 meter het hoogste punt van het land. Het westen van Telemark, rondom Dalen en Seljord, staat bekend om zijn volksmuziek en traditionele verhalen. Hier liggen de wortels van de belangrijke Noorse skitraditie. Telemark kan op verschillende manieren worden ervaren. Of je nu liever skischoenen of wandelschoenen draagt, Telemark is altijd een bezoek waard.

Bestemmingen in Telemark

Telemark kan op verschillende manieren worden ervaren. Of je nu liever skischoenen of wandelschoenen draagt, Telemark is altijd een bezoek waard.

Top tips te doen in Telemark

Op naar de top

Het gevarieerde landschap van Telemark leent zich uitstekend voor wandeltochten. Niet te missen is een wandeling naar de hoogste berg Gaustatoppen op 1883 m, ook prima te doen voor gezinnen met kinderen. Het uitzicht van de top is onvergetelijk. Een andere leuke wandelmogelijkheid voert langs het Telemarkkanaal, ook wel 'het achtste wereldwonder' genoemd toen het in 1892 werd voltooid. Een van de vele andere mooie wandelroutes is het kustpad in Zuid-Telemark.

De grootste staafkerk van Noorwegen

Ooit telde Noorwegen honderden staafkerken: volledig van hout gemaakte kerken waar geen spijker aan te pas kwam. Van deze zogenaamde ‘stavkirker’ zijn er vandaag de dag nog maar 29 over en de grootste bevindt zich in Heddal. Een sprookjesachtig kerk, met prachtig uitgesneden houtwerk uit de 13e eeuw. Naast de kerk bevindt zich een pastorieschuur met een doorlopende tentoonstelling en op de eerste verdieping Café Olea voor een heerlijk diner om de dag af te sluiten.

Skiën en veel meer winterplezier

 

Telemark staat bekend als de plek waar skiën is uitgevonden, en het is nog steeds het grootste skigebied van Noorwegen. Het geweldige en afwisselende landschap lijkt te zijn gemaakt voor winterplezier met de hele familie. Naast skiën is er genoeg te doen in Telemark. Voorbeelden? Sneeuwscooter rijden, sneeuw rafting, paardrijden, met de hondenslee of ijsvissen. Wie na de inspanning ontspanning zoekt, relaxt in een heerlijke mountain spa.

Cruisen over het Telemarkkanaal

Het eerder genoemde Telemarkkanaal, een van de mooiste waterwegen ter wereld,  leent zich er fantastisch voor om op het water te genieten.  Het kanaal verbindt de kust van Telemark met het binnenland via acht sluizen op een afstand van 105 km van Skien naar Dalen. Het bestaat uit twee waterwegen; Skien-Dalen en Skien-Notodden. Zo is het mogelijk om het Telemarkkanaal te ervaren met de veerboot, charterboten, je eigen boot, kano’s of  kajaks. Een dagtocht of een meerdaagse cruise – er zijn vele mogelijkheden.

UNESCO plaatsje Rjukan

Naast de overweldigende natuur in Telemark zijn er ook interessante stadjes zoals  Rjukan. Van september tot maart ligt Rjukan volledig in de schaduw van de omringende bergen. In 1928 werd de eerste kabelbaan in Europa gebouwd, zodat de inwoners op de berg van de zon konden genieten. Het originele plan was om reusachtige spiegels op de berg te plaatsen om zonlicht te weerkaatsen, maar dit was technisch onhaalbaar. In 2013 is dit alsnog gedaan zodat het marktplein nu in de zomer door de zon verlicht is.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Lees er meer over op www.visittelemark.com

Op weg naar Noorwegen